Open Source
— samen sterk

De term Open Source verwijst naar iets dat verschillende mensen kunnen wijzigen en delen omdat het openbaar toegankelijk is.

Vele handen maken licht werk. De collectieve kracht van een gemeenschap van getalenteerde individuen die samenwerken, levert niet alleen meer ideeën op, maar ook snellere ontwikkelingen en efficiënte oplossingen voor problemen, waar iedereen beter van wordt.

Open Source Software

Warm water bestaat al, je hoeft het niet uit te vinden

Concentreer op je core business. Wat maakt jou uniek of geeft jou een voordeel? Al het andere laat je beter over aan iemand met de juiste competenties binnen de community. Open Source vermindert bovendien dubbel werk, zowel binnen een organisatie als tussen organisaties, doordat individuele componenten kunnen worden opgedeeld. Zo is bijvoorbeeld Coca-Cola’s kerncompetentie het maken van soft drinks, niet het vermogen om blogposts te publiceren of persberichten te posten. Door een Open Source CMS, met zijn ingebouwde blog componenten, te gebruiken ontstaat er meer tijd om te werken aan dingen die er écht toe doen.

Samen staan we sterk

Één plus één is drie

Open source is een krachtvermenigvuldiger voor ontwikkelaars. Dit gebeurt op drie manieren: wanneer gemeenschappen worden gevormd rond gedeelde uitdagingen, leidt de diversiteit aan ideeën tot betere oplossingen dan wanneer de marktplaats van ideeën beperkt is tot jouw organisatie. Ten tweede levert het blootstellen van problemen aan andere geïnteresseerde organisaties extra menselijk kapitaal op, met snellere oplossingen tot gevolg. Ten slotte betekent meer gebruikers dat er meer gebruiksscenario’s worden onderzocht, wat het eindproduct veel robuster maakt.

Modulair en herbruikbaar

Open Source projecten zijn doorgaans modulair opgebouwd, waardoor zowel de flexibiliteit als de robuustheid verhoogt. Open Source is van nature gebouwd voor een verscheidenheid aan gebruiksscenario’s, omgevingen en gebruikers. Dit betekent meer herbruikbaarheid (in plaats van één use case), en een neiging om meer modulariteit aan te moedigen (in plaats van one size fits all).
Modulair en herbruikbaar
Iedereen wil Open Source

De toekomst is open (source)

Het is moeilijk om vandaag een start-up te vinden die niet gedeeltelijk (of zelfs grotendeels) op Open Source is gebaseerd. Open Source is geen modegril. Open Source is hoe moderne organisaties en steeds meer traditionele organisaties software bouwen. Zelfs Microsoft, traditioneel één van de grootste tegenstanders van Open Source, maakt de shift. Tegenwoordig nemen alle grote namen, van IBM tot Adobe, actief deel aan de Open Source gemeenschap. Zeggen dat de toekomst Open Source is, is eigenlijk niet helemaal correct. Open Source heeft al gewonnen.

Enkele voorbeelden van projecten waar Open Source Software centraal stond

Blogpost by

Kasper Verbeeck De Wael

Back-end developer

Let’s talk!

Steken we de hoofden even bij elkaar voor een digitale oplossing op maat van uw project? (met anderhalve meter afstand ofcourse) Bel ons, mail ons, of kom gewoon eens gezellig langs voor een goed gesprek. We’re ready to work our magic for you!

Jonas Verschaeve profielfoto

Jonas Verschaeve