Het belang van UX & UI
— Wie doet wat

UX en UI, deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, in web- en app-ontwerp maar betekenen eigenlijk heel verschillende dingen. Wat is UX en UI precies en wat is het verschil? Good question! Aan het einde van dit artikel zul je een goed begrip hebben van wat hen onderscheidt en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Let’s dive in!

UI / UX-design

UX-design verwijst naar de term “user experience design”, terwijl UI staat voor “user interface design”. Ze worden vaak bij elkaar geplaatst in een enkele term, “UI / UX-ontwerp”. Ze zijn dan ook beide cruciaal voor een product en werken nauw samen. Het is vaak moeilijk om gedetailleerde beschrijvingen van de twee te vinden die niet te ver in het jargon afdalen. Maar vrees niet! Voordat we de belangrijkste verschillen tussen UX en UI bekijken, gaan we eerst definiëren wat elke term afzonderlijk betekent. Zo ben je helemaal up to date.

UI: De look & feel

First things first: wat betekenen UX en UI eigenlijk? Let’s kick off with UI. De ‘UI’ staat voor user interface of gebruikersinterface. Dit is de grafische lay-out van een website of applicatie: kleurenschema’s, lettertypes, buttons, tekst, afbeeldingen, tekstinvoervelden, overgangen, animaties en alle andere items waarmee de gebruiker interactie heeft. Het zit hem vaak in de kleine details: de grootte van een lettertype, de vorm van een knop,…

Dit alles is de taak van UI-designers (vaak grafisch ontwerpers). Zij moeten ervoor zorgen dat de interface er aantrekkelijk uitziet en één mooi visueel geheel is. Zij creëren dus als het ware de look en feel van de applicatie of website.

UX: De ervaring en functionaliteit

‘UX’ staat voor user experience of gebruikerservaring. Hier ligt de nadruk op wat zich in het hoofd van de gebruiker afspeelt tijdens zijn/haar bezoek. Is alles duidelijk? Voelt het navigeren door de app logisch aan of zijn er een aantal functionaliteiten moeilijk te vinden? De gebruiker wil graag een natuurlijke, vloeiende flow door de website en wil bepaalde zaken makkelijk terugvinden.

De gebruikerservaring wordt bepaald door hoe makkelijk of moeilijk het is om te communiceren met de elementen van de gebruikersinterface die de UI-ontwerpers hebben gemaakt. UX-ontwerpers houden zich dus ook bezig met de gebruikersinterface van een applicatie, maar dan gericht op functionaliteit.

Een prachtig samenspel van schoonheid en gebruiksvriendelijkheid

Je weet ondertussen wat een UI- en UX-designer doen, maar hoe werken ze samen? Terwijl de UX-designer de werking en gebruiksvriendelijkheid van de app uitwerkt, werkt de UI-designer aan hoe al deze elementen er grafisch uit zullen zien.

Beide functies omvatten verschillende vaardigheden, maar ze zijn een essentieel onderdeel van elkaars succes. Een ontwerp mag er nog zo mooi uitzien, wanneer de functionaliteit er niet is zal dit helemaal verloren gaan. En ook andersom.

Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke website valt of staat met een mooi ontwerp. Constante communicatie en samenwerking tussen UI- en UX-designers helpen ervoor te zorgen dat de gebruikersinterface er zo goed mogelijk uitziet en tegelijkertijd efficiënt en intuïtief werkt.

Blogpost by

Elise Boxstaele

Graphic Design & Copywriting

Let’s talk!

Steken we de hoofden even bij elkaar voor een digitale oplossing op maat van uw project? (met anderhalve meter afstand ofcourse) Bel ons, mail ons, of kom gewoon eens gezellig langs voor een goed gesprek. We’re ready to work our magic for you!

Jonas Verschaeve profielfoto

Jonas Verschaeve