Je WordPress website up-to-date houden
Heb je een WordPress website, dan is het belangrijk dat er op regelmatige basis updates worden gedaan. De belangrijkste reden daarvoor zijn de BBB-resultaten. Nee, het gaat hier niet over buik/benen/billen training ;) maar wel:
- Beveiliging
- Bug fixes
- Betere prestaties en nieuwe functionaliteiten
Updates doen aan het CMS van je WordPress website doe je niet om hip en trending te zijn, want die updates veranderen niks aan de look en feel van je website. Maar wel om je website te beschermen tegen ongewenste indringers, om ervoor te zorgen dat je website steeds goed functioneert, de performance te verhogen en nieuwe features mogelijk te maken.
Het actueel houden en bijwerken van de inhoud van je website is een evidentie. Je werkt je website bij om de nieuwsgierigheid van je bezoekers te prikkelen. Want dat willen we toch hé? Nieuwe en regelmatig terugkerende bezoekers. Ongewenste bezoekers daarentegen, die houden we liever op afstand. Want potentiële klanten zijn niet de enige die graag eens langskomen. Ook hackers, malware-verspreiders en data-dieven gaan actief op zoek naar websites die voor hen interessant zijn. Voor hen, niet voor jou dus!
Beveiliging
WordPress is een Open Source CMS. Naast zeer veel voordelen heeft het ook enkele nadelen. Zo is de code voor iedereen toegankelijk en worden ook alle updates (en eventuele kwetsbaarheden) openbaar gedeeld. Daarom is waakzaamheid wat beveiliging betreft zeer belangrijk.
WordPress, een populair Open Source CMS
WordPress is een Open Source Content Management Systeem (CMS). Een Open Source CMS heeft veel voordelen:
- De software op zich is gratis (niet onbelangrijk ;))
- Updates, security- en bug fixes worden ook gratis ter beschikking gesteld (jij draagt dus enkel de kost van de implementatie in je website)
- Je bent niet gebonden aan één leverancier/websitebouwer (geen vendor lock-in)
- Door de grote community zijn heel veel plugins beschikbaar
- Eventuele fouten worden zeer snel gevonden en gefixt door het grote aantal gebruikers en ontwikkelaars (meestal nog voor jij er iets van merkte)
De voordelen zorgen ervoor dat WordPress het populairste content management systeem is ter wereld. Volgens W3Techs (https://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress) maakt meer dan 1/3 van alle websites gebruik van WordPress.
Elk voordeel heeft zijn nadeel
De populariteit van het open source systeem heeft als keerzijde dat het ook een interessant doelwit is voor hackers, malware-verspreiders en data-dieven. Ze gaan actief op zoek naar websites met verouderde versies of verouderde plugins en thema’s omdat die kwetsbaarder zijn en dus gemakkelijker gehacked kunnen worden. Daarom passen ontwikkelaars kwetsbare onderdelen aan zodat ze sterker beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Deze aanpassingen vormen het belangrijkste onderdeel van WordPress updates.
Door het Open Source karakter van WordPress worden deze updates openbaar gemaakt en zijn ze daardoor ook voor hackers zichtbaar zijn. Aan de hand van de nieuwe updates kennen ze de kwetsbaarheden van de vorige versie. Het up-to-date houden van je website is daarom zeer belangrijk voor de beveiliging ervan.
De gevolgen van een gehackte website, datalekken en malware verspreiding kunnen zeer ingrijpend zijn, zowel voor jezelf als voor je klanten.
Het veiligstellen van de data die je via je website beheert is essentieel. Jij bent immers verantwoordelijk voor de gegevens die je bewaart en voor het beveiligen van die informatie.
Verder zorgen datalekken en datadiefstal ook voor negatieve publiciteit en imagoschade.
Door je WordPress website niet bij te werken zet je de deur dus op een kier. Door steeds de laatste updates te doen zorg je ervoor dat alle deuren op slot zijn. Dat doen we bij onze auto en bij ons huis ook, toch? Wil dat zeggen dat indringers onmogelijk binnen geraken? Nee. Verkleint het de kans aanzienlijk? Ja!
Ons advies: Better safe than sorry!
Bug fixes
Wat zijn Bugs? Bugs zijn kleine fouten in de software. Elke software heeft bugs, dus ook WordPress… Deze bugs kunnen foutmeldingen, vreemde uitwerkingen en ongewenste interacties creëren of zelfs zorgen dat de website niet meer functioneert.
WordPress updates bevatten oplossingen en verbeteringen voor eventuele bugs uit een vorige versie. Het updaten van je WordPress website zorgt er dus voor dat bestaande bugs worden weggewerkt zodat de werking van je website wordt geoptimaliseerd.
Betere prestaties en nieuwe functionaliteiten
WordPress is een steeds evoluerend open source systeem. Doordat het open source software is dragen veel mensen bij aan de verdere ontwikkeling ervan. Dit zorgt voor een snelle (door)ontwikkeling en het steeds verder optimaliseren van het systeem. Er verschijnen jaarlijks tientallen nieuwe versies, waaronder ook af en toe updates met verbeterde performances en nieuwe functies. Deze zorgen ervoor dat je website performanter is en efficiënter in gebruik.
In a nutshell…
Het periodiek uitvoeren van updates aan je WordPress website zorgt voor een beter beveiligde website, minder bugs, betere prestaties en nieuwe functionaliteiten. Het is noodzakelijk als je je website veilig en goed functionerend wil houden.
Wil jij het hart van je WordPress website de beste zorg geven? En tegelijk zelf minder zorgen hebben rond de veiligheid en vlotte, gebruiksvriendelijke werking van je website? Informeer naar ons onderhoudscontract*, dan kan je op beide oren slapen ;)
*Pssst… Dat onderhoudscontract heeft trouwens nog tal van andere voordelen waar we je graag meer over vertellen ;)
Let’s talk!
Steken we de hoofden even bij elkaar ? (met anderhalve meter afstand ofcourse) Bel ons, mail ons, of kom gewoon eens gezellig langs voor een goed gesprek. We’re ready to work our magic for you!